U bent waarschijlijk hier terechtgekomen, omdat u meer wilt weten over Zoekmachineoptimalisatie, oftewel: SEO. Ik wil niet de spelbreker uithangen, maar er is helaas geen magisch, geheim recept, waardoor je opeens op #1 rankt. Wat misschien hier het meest in de buurt komt, is een flinke dosis mensenkennis en weet wanneer iemand iets wil opzoeken en waarom. Het feit dat er geen groot geheim is, maakt SEO zo moeilijk. Het is een constant bewegend doelwit. Helaas maken wij de regels er niet voor, maar zijn we afhankelijk van de zoekmachines.
De opbouw van zoekresultaten
Vele factoren hebben invloed op uw SEO-succes, waaronder:
- Technische factoren: dit omvat alles wat invloed heeft op de prestaties en zichtbaarheid van uw website of van de toegang van zoekmachines tot uw site. Dit omvat indexering, crawlen, paginasnelheid, sitestructuur, URL structuur en nog veel meer.
- On-page factoren: dit is uw inhoud – zowel wat zichtbaar is voor gebruikers op uw webpagina’s (tekst, afbeeldingen, video of audio), als elementen die alleen zichtbaar zijn voor zoekmachines (HTML-tags en structured data).
- Off-page: dit is alles wat niet op uw site staat. Uiteindelijk gaat het bij off-page-factoren om het laten groeien en aantonen van de autoriteit, relevantie en het vertrouwen van uw website en het opbouwen van een publiek. Denk aan linkbuilding, sociale mediamarketing, PPC-marketing, beoordelingen en gastartikelen met backlinks..
In deze blog gaan we de wereld van SEO analyseren op twee van de belangrijkste gebieden die u zullen helpen succes te boeken:
- Optimalisatie van zoekervaringen: welke kansen moet je pakkenvoor uw klanten/doelgroep.
- Contentstrategieën voor echte mensen: het belang van inhoud en wat het betekent om relevant te zijn.
Zoekervaring Optimalisatie
Wanneer u de afkorting SEO hoort, betekent dit meestal zoekmachineoptimalisatie. En, zoals u zou verwachten, betekent SEO in deze context het optimaliseren van uw website voor zoekmachines. Maar Zoekervaring Optimalisatie is een nieuwere manier om na te denken over de term SEO. Sommigen hebben zelfs de optimalisatie van de zoekervaring de ‘nieuwe SEO’ genoemd.
Optimalisatie van zoekervaringen hudt in dat je je site optimaliseert voor mensen op alle plaatsen waar uw merk en inhoud mogelijk kunnen verschijnen. Het gaat verder dan de basics van SEO (zaken zoals: meta description, alt-tekst, etc) – hoewel die basics steeds ongelooflijk belangrijk zijn!
Zoekstrategieën vereisen dat we merkervaringen creëren en de zoekresultaten gebruiken om relevantie op te bouwen.
93% van de online ervaringen begint met een zoekmachine, volgens een onderzoek van Forrester uit 2006. Dat betekent dat een zoekmachine het grootste billboard is dat er is voor merken. Besef je even dat dit onderzoek uit 2006 komt en de zoekmachines toen al zo een grote invloed hadden!
Zoekmachines reizen ook met ons mee, waar we ook gaan. Google verwijst naar deze zoekervaringen als momenten , met vier van de grootste:
- Ik wil het weten.
- Ik wil gaan.
- Ik wil het doen.
- Ik wil het kopen.
Hedendaagse SEO-strategieën vereisen dat we creatief zijn om zichtbaarheid te krijgen.
Ranken boven de vouw: Desktop vs. mobiel
Laten we even een spelletje doen. Wat valt jullie op aan de onderstaande afbeelding?
Op de mobiele versie zijn er geen organische resultaten boven de vouw. Op de desktopversie is het enige organische resultaat dat u ziet een anchor tekst en een link. In sommige gevallen krijg je er nog een snippet bij.
Je moet op elke mogelijke manier optimaliseren om de zichtbaarheid van je merk te vergroten. Soms is het ranken van “nummer één” bij de organische zoekresultaten niet eens van belang, omdat de pagina die u probeert te promoten niet eens ‘ als eerste’ wordt weergegeven.
Nieuws en sociale content
Google Nieuws en sociale content zijn aspecten waarop uw inhoud een grote zichtbaarheid kan krijgen. Maar nieuws en social zijn volledig afhankelijk van de belangstelling voor het onderwerp.
Als u wilt ranken in deze gebieden, moet u een goed inzicht hebben in uw ruimte en hoe Google op een zoekopdracht reageert. Niet elke zoekopdracht toont nieuws of social content, dus is het belangrijk om te begrijpen hoe er wordt gereageerd op de zoekopdrachten.
Kennisvenster
De kennisvensters van Google , die worden aangedreven door Google Knowledge Graph , tonen de basis van een bedrijf. Dit omvat zaken als:
- Plaats
- Telefoonnummer
- Beoordelingen
- Openingstijden
Dit is een enorme manier om vertrouwen te krijgen in uw business. Zoekers zijn geconditioneerd om te zoeken naar bepaalde delen van zoekresultaten, zoals kennispanels, om de vertrouwde informatie te krijgen die ze willen of nodig hebben.
Het verkrijgen van deze panels is belangrijk als je je een business hebt. Als u zich niet in de Knowledge Graph bevindt, zou ik dat in ieder geval snel doen!
Mensen zochten ook naar
”Mensen zochten ook” naar is een andere zoekfunctie, waarbij de inhoud direct in overeenstemming wordt gebracht met de resultaten. Dit zijn echte termen waarnaar mensen zoeken en inhoud van websites wordt gehaald om deze resultaten te vullen.
U kunt deze zoekfunctie oriënterend gebruiken om kansen voor content of aanvullende stukken content te identificeren, die u zou kunnen maken om de doelgroep te bereiken die u wilt bereiken.
SEO toepassen op verschillende platformen
Naast het optimaliseren voor verschillende delen van de zoekresultaten, kunt u SEO-methoden toepassen op elk platform waarop iemand kan zoeken.
Deze optimalisatiemogelijkheden, die elk in wezen een discipline op zichzelf zijn, omvatten:
- App store/Play store optimalisatie .
- YouTube kanaal en video optimalisatie .
- Google Mijn Bedrijf optimalisatie .
- Social media optimalisatie.
- Sites van derden en verticale zoekmachines (bijvoorbeeld Amazon en Tripadvisor).
Al deze doorzoekbare platforms zijn volledig aanpasbaar aan de principes van SEO en bieden u mogelijkheden om extra merkzichtbaarheid te verkrijgen.
Plus, wanneer u optimaliseert voor andere zoekervaringen, kan de inhoud van uw merk ook worden gebruikt voor traditionele zoekresultaten van zoekmachines (Google, Bing, etc.).
De kernpunten:
- Probeer zo zichtbaar mogelijk te zijn. Gebruik elk deel van de resultaten om zoekervaringen te creëren.
- Optimaliseer buiten de zoekmachine. Dit zal uiteindelijk leiden tot extra gebied in de zoekresultaten van de zoekmachine zelf.
- SEO gaat uit van een veel grotere context wanneer het doel is optimalisatie van zoekervaringen, niet alleen zoekmachineoptimalisatie.
Optimaliseer je content voor daadwerkelijke mensen
Het is soms makkelijk om te vergeten dat het allemaal gaat om het optimaliseren van je website voor mensen – uw klanten, lezers of abonnees. Eigenlijk moet je het idee van de zoekmachines dan wat meer naar je achterhoofd verschuiven. Het is dus essentieel om altijd uw doelgroep proberen aan te spreken en zo min mogelijk proberen te letten op de rankings van je website. Wanneer u mensen centraal stelt in uw contentstrategie, is de kans groot dat u veel succesvoller zult zijn in zoekmachines.
Inhoud, zoekwoorden en zoekalgoritmen
Google heeft in de loop van de jaren verschillende updates en wijzigingen aangebracht in het algoritme. Twee belangrijke algoritmewijzigingen zijn uiterst belangrijk, met betrekking tot hoe wij over inhoud en keywords denken:
- Hummingbird: deze update gaf Google de mogelijkheid om volledige zoekopdrachten te begrijpen, niet alleen individuele zoekwoorden als onderdeel van een zoekopdracht. Het introduceerde ook het nog wat anders: de ontwikkeling van de betekenis van een woord en het gebruik van woorden, dus ook de zoekwoorden rondom de ”hoofd zoekwoord”.
- RankBrain : Deze update gaf Google de mogelijkheid om zoekopdrachten te begrijpen die nog nooit eerder waren verwerkt en om associaties te maken die nodig zijn om de volledige betekenis van de zoekopdracht te begrijpen, om vervolgens resultaten te laten op basis van machine learning.
Waarom content van belang is
Het belang van content valt niet te ontkennen. Zonder content is er geen zichtbaarheid. Om te bnadrukken hoe belangrijk content is (en hoe belangrijk de selectie van zoekwoorden kan zijn voor de effectiviteit van inhoud), moet je even het volgende in beschouwing nemen:
- 60% van de zoekopdrachten bestaat uit vier of meer woorden.
- Het gemiddelde aantal woorden voor een resultaat op de eerste pagina op Google is bijna 1.900 woorden.
Dit roept de vraag op: hoe weten we wat mensen willen? Hoe weten we waar mensen naartoe gaan zoeken ?
Als je voldoende aandacht schenkt, zal je publiek je vertellen wat ze willen. Enkele van de beste doelgroephulpmiddelen zijn opgenomen in de zoekresultaten van Google:
- Autocomplete
- Mensen zochten ook naar
- Verwante zoekopdrachten
Dat zijn allemaal vragen/zoekopdrachten die mensen stellen bij het zoeken. Deze gegevens bieden reële kansen voor extra content. Je vinger op de wond leggen en het direct beantwoorden van vragen zal u helpen de juiste inhoud te leveren in een tijd van nood voor de gebruikers. In essentie is een zoekopdracht ook helemeer niet meer dan dat: een behoefte. Het zal u ook helpen uw klanten beter te begrijpen.
Concurrentie onderzoek
Analyse van de sites in zoekresultaten voor concurrerende onderwerpen onthullen veel over wat werkt en wat niet, voor uw bedrijf. Voer een inhoudscontrole uit en vind content gaps of gebieden die u moet omgooien. Wat u ook kiest, het einddoel is altijd hetzelfde: meer gebied winnen. Breid uw onderwerpen uit naar waar uw doelgroep behoefte aan heeft.
Dit type onderzoek kan oncomfortabel zijn. U moet mogelijk enkele harde feiten onder ogen zien wanneer u deze weg afgaat. Maar het is het waard, want u begrijpt de behoeften van mensen die u wilt bereiken.
Mobile first, Desktop later!
Geweldige content betekent: optimale toegankelijkheid, ongeacht het apparaat. Echt mobile-first ervaringen die zo snel mogelijk laden. Een manier om dit te doen, is het gebruik van Accelerated Mobile Pages (AMP) , vooral als u sterk afhankelijk bent van mobiel organisch verkeer. Inhoud die bliksemsnel laadt is gewoon een goede gebruikerservaring (en goed zaken doen).
Het langzaam laden van pagina’s kan mogelijk van invloed zijn op uw SEO-prestaties. Test en optimaliseer uw pagina’s ten alle tijden altijd! Als u twijfels heeft over uw mobiele ervaring, kunt u tools gebruiken om deze te testen. Er zijn veel geweldige tools, waaronder Pagespeed Insights, van Google. Gebruik ze om probleemgebieden te identificeren, zoals hoe snel uw pagina’s worden geladen en gerenderd. U krijgt achteraf een analyse met de pijnpunten te zien en wat u kunt verbeteren.
Fun fact: In 2012 ontdekte Google dat ze 8 miljoen zoekopdrachten per dag zouden verliezen door de resultaten met slechts viertiende van een seconde te vertragen. Hoewel dat misschien niet veel lijkt, aangezien Google meer dan 3 miljard zoekresultaten op een dag heeft, zijn dat 8 miljoen zoekopdrachten waarop Google geen advertenties kan weergeven. Dat betekent minder inkomsten voor Google. En adverteren is vooral hoe Google zijn geld verdient. Misschien is dit wel een simpel voorbeeld, maar het geeft wel duidelijk weer welke impact je paginasnelheid kan hebben.
Wees voorbereid op de Mobile-First Index
Google heeft iedereen jarenlang verteld om mobiel te gaan, maar nu gebeurt het met de mobile-first index .
Wat dit betekent? Google zal mobiele websites met een hogere frequentie crawlen dan desktopversies van websites. Het betekent ook dat mobiel belangrijker is dan ooit tevoren voor SEO. Hou de ontwikkelingen binnen dit vakgebied goed in de gaten.
Stamp SEO zo vroeg mogelijk in je bedrijf
Optimaliseer uw inhoud vanaf het begin. Het zal U op het einde veel hoofdpijn besparen. SEO is een proces, geen doel. SEO is nooit gedaan. U bent nooit klaar met optimaliseren. Elke pagina kan worden geoptimaliseerd, want er bestaat niet zoiets als een perfecte website. U moet “de minste imperfecties” hebben.
Met andere woorden, u hebt niet de beste website ter wereld nodig. U hebt alleen een website nodig die beter is dan uw concurrentie.
In als we de basisprincipes van SEO erbij halen is de beste manier om dat te doen:
- Optimaliseer uw titels en metabeschrijvingen .
- Gebruik leesbare gebruikers- en zoekvriendelijke URL’s .
- Optimaliseer video-inhoud (als je die hebt).
- creëer een sitemap en robot.txt bestand.
- Optimaliseer header-tags (H1, H2, H3, etc.).
- Link naar diepgaandere inhoud op uw site.
- Maak en optimaliseer lokaal relevante inhoud.
Al deze items lijken misschien geen hersenkraker voor doorgewinterde SEO-professionals. Maar u zult waarschijnlijk verrast zijn om te zien hoe vaak sites niet de meest basale dingen hebben (bijv. Title-tags op hun belangrijkste pagina’s). Als ik zometeen deze website ga controleren, dan zal ik ook weer genoeg imperfecties vinden.
De kernpunten
- Begrijp de doeleinden van je publiek/doelgroep en maak er content voor. Luister naar ze. Ze vertellen je welke content je moet maken.
- Vanaf het begin optimaliseren. Verwerk vanaf dag 1 de basisprincipes van SEO op je website.
- Hou de algoritme updates van de zoekmachine goed in de gaten. Probeer zo snel mogelijk bij de nieuwste updates te zijn, want als de grote update jouw website eerder vindt, kunnen ze die te grazen nemen. En genadeloos, ook.